Rafaelin enkelit eli:
Jukka Alari, laulu (musiikin johto)
Jouko Glader, laulu
Juha Korvenmaa, laulu, kitara, klarinetti
Kari Malinen, laulu (laulujen esittely)
Aimo Massinen, laulu
Kalevi Olin, laulu, kitara
Esko Randell, laulu, kitara
Antti Vuorenrinne, laulu, kitara, basso, huuliharppu (luento)

Rafaelin enkeleiden musiikillinen luento

Dan Andersson ja hänen suomentajansa

Turkulainen lauluyhtye Rafaelin enkelit esittelee Ruotsin suomalaismetsien runoilijan Dan Anderssonin (1888-1920) suomennettua tuotantoa.Dan Andersson kuului sukujuuriltaan metsäsuomalaisiin, joita alun perin muutti Savosta ja Pirkanmaalta Ruotsin asumattomalle havumetsävyöhykkeelle 1600-luvun lopulta alkaen. Metsäsuomalaisten kohtalo oli karu. 1800-luvun lopulle asti heidät oli alistettu lähes orjien asemaan. He palvelivat Ruotsin sotateollisuutta rautakaivoksilla, masuuneilla ja varsinkin miilunpolttajina. Dan Anderssonin elämä ja tuotanto kytkeytyi vahvasti näiden ihmisten elämään ja kohtaloihin. Hän oli myös vahvasti Ruotsin heräävän työväenliikkeen runoilija. Andersson sävelsi itsekin monia runojaan, mutta vasta hänen kuolemansa jälkeen niitä sävellettiin lisää ja monista lauluista tuli suosittuja myös Suomessa.

Ensimmäiset Anderssonin runojen suomentajat olivat Tulenkantajien sukupolvea, kuten Uuno Kailas ja Lauri Viljanen. Ensimmäisen ja toistaiseksi viimeisen Andersson-kokoelman suomeksi toimitti Otto Varhia vuonna 1949. Folk-aallon myötä 1960-luvulla Anderssonin laulut löysivät uuden kuulijakunnan. Esimerkiksi Sauvo "Saukki" Puhtila suomensi silloisia Hootenanny Singersin Andersson-hittejä. Myöhemmin Esa Niemitalo (1977) ja Hector (1979) julkaisivat kokonaisen albumillisen Dan Anderssonin lauluja, suomentajina Aappo I. Piippo, Hector ja Tommy Tabermann.

Rafaelin enkelit käy luennossaan läpi Andersson-suomennosten historiaa ja esittää kokonaan tai osittain kymmenkunta laulua. Joukossa on suomennoksia, joita ei aikaisemmin ole laulettuina kuultu.


Helsingin Suomenkielisen Työväenopiston Opistotalon Viipurinsalissa perjantaina 10.6.2022 klo 12-13.30 (Helsinginkatu 26, 2. krs, Helsinki), vapaa pääsy.